20.3.12

Aloha ve Mahalo / Şarkı Söyleyen Balinalar

Tatilin ikinci ayağı için Big İsland'dayız. Adı üstünde büyük ada. Big İsland dünyanın en aktif yanardağının sahibi ya da yanardağ adanın sahibi demek daha doğru belki ne de olsa o yanardağ püskürmese bu ada oluşmazdı. En aktif derken şunu kastediyorum şu an siz bu yazıyı okurken yanardağ bir yandan lav püskürtüyor. Benim oturdğum yerden görünmüyor tabii ama görebileceğimiz bir hiking planı var programlarımız arasında. Sırf sizin için neler yapıyorum. Pinidiana Jones.
Big İsland'da tam 7 ayrı iklim bölgesi var. Hakikaten birkaç km gidiyorsunuz tropik ada, sonra birkaç km daha simsiyah lava taşları. Plajların bazıları kapkara kum, bazıları incecik beyaz kum bazıları da sadece kaya.

Burada kendimize bir villa kiraladık. Yatak odamızın 3 yanı boydan boya cam ve okyanusu görüyor. Yattığınız yerden balinaları seyrediyorsunuz. Evet çok ciddiyim bugün 5 tane balina gördüm. Once havaya fışkırttıkları suyu görüyorsunuz sonra da kendini sağdan sola deviren koca gövdeyi. Dev gibiler. Evin önündeki plaja o kadar yaklaşıyorlar ki bu plajdan denize girip girmemek konusunda kararsızım. Balina yanlışlıkla pırt yapsa dalgasıyla kendimi kayalarda bulabilirim, tırsıyorum biraz.

Daha da ilginci ne biliyor musunuz? Etrafımız o kadar sessiz ki geceleri dalga sesleri ve balinaların, suya vuran kuyruklarının sesleri ve şarkılarıyla uyuyoruz. Bu koca adamlar şarkılar söylüyor! Tabii bunun bilimsel bir açıklaması var, benim şarkı dediğim sesleri onlar dişi balinaları baştan çıkarmak ve de rakipleri uzak tutmak için çıkarıyorlarmış. Humpback balinalar bunlar. Türkçesi kambur balina olabilir emin değilim. Kuzeyin soğuk sularından bu aylarda Hawaii koylarına inerlermiş, çiftleşmek, doğurmak ve emzirmek için. Bebek balina da görsem ne şahane birşey olurdu ama bebek olduğunu ben nerden anlayacağım, koskoca balina. Humpback balinalar tam yokolmak üzereyken koruma altına alınmışlar. Şu an nüfusları 10 bin civarında. İnsanoğlu bir de paylaşmayı öğrenebilseymiş ne güzel olurmuş. Youtube'da bir video var. Snorkel yapmaya giden bir aile balıkçı ağlarına dolanmış ve ölmek üzerer olan bir balinayı kurtarıyor, ellerindeki küçük çakıyla ağları kesmeleri ve balinayı kurtarmaları saattler sürüyor, üstelik koca balina paniğe kapılıp ani bir hareket yapsa bütün aile ölebilir, ama balina anlıyor, uslu uslu bekliyor, kurtarıldıktan sonraki sevinç anını görmelisiniz, tüm yorgunluğuna rağmen dev hayvan kendini kurtaran aileye teşekkür etmek için elinden gelen tek şeyi yapıyor, defalarca havalara zıplayarak onlara bir show sunuyor, müthiş görüntüler, ne olur bulun ve izleyin.

Pasifik çok haşmetli okyanusmuş. Atlantik de Hint de halt etmiş. Önünde saygıyla eğiliyorum. Kuvvetli olduğunu ilk bakışta belli ediyor. Kuvvet yarıştırmaya hiç gerek yok. Ama bazı koylarında uslu uslu yüzmenize izin veriyor. İşte o zaman da yumuşacık, sıcacık...
Kiraladığımız evin "önemli bilgiler" dosyasında olabilecek doğal afetler başlığı altında dolu dolu 1 sayfa yazı var. Boru değil aktif yanardağ üzerinde oturuyoruz (anne baba okuyup da panik yapmayın lütfen stop emniyetteyiz stop)

Benim güneş batımı kokteyl zamanım geldi, yarın yine yazarım, balinaların size selamı var, denizleri temiz tutun diyorlar

No comments:

Post a Comment