21.3.12

Aloha ve Mahalo / Dalgaların Gücü Adına...

Pasifik haşmetli okyanus demiştim ya dün size işte buna tanıklık edecek bir yere gittik bugün.

Hilo, big island'ın en büyük yerleşim yeri. 2.dünya savaşından sonra çok gelişiyor. Şeker fabrikaları, üretimi adanın diğer kimanlarına bağlayan bir tren yolu, kahve üretimi, vs vs. Düşünsenize savaş sonrası herkesin dertten tasadan kaçmak istedikleri yıllar, haliyle bunu yapmak için okyanus kıyısında her daim güneşli bir tropik adadan daha uygun yer yok. İnsanlar akın akın Hilo'ya yerleşiyor, üstelik volkanik adanın en yeşil yeri, etrafında şelaleler, dev ormanlar, plajda evler...

Bu mutluluk ortamı 1946'nın birgünü dev bir dalgayla kelimenin tam anlamıyla alt üst oluyor. Tsunami ne demek Japonca bilenler dışında kimseler bilmezken, Alaska'daki büyük bir depremin tetiklediği dev bir dalga şehri yutup okyanusa taşıyor. Dediğim gibi tsunami nedir kimseler henüz bilmiyor, okyanus çekilince herkes plaja koşup çekilen sulardan açıkta kalan balıkları topluyor, akşama bedava ziyafet var, üstelik bütün konu komşu da plaja denizden gelen ganimetleri toplamaya çağırılıyor, halbuki okyanusun öyle boş beleş ganimet vermeye niyeti yok, saatte 800 km hızla geliyor o dev dalga ve sonuç tabii çok trajik.

İnsanoğlu aklını kullanmayı öğrenmemekte ısrar eden bir yaratık, 60'da yine geliyor tsunami, şehri aynı yere aynı şekilde kurdukları için okyanus yine yutup götürüyor evleri, en son 75'de bir daha geliyor, artık ders almış olmaları lazım değil mi? Tabii ki almıyorlar, surfçüler, o dev dalgayı yakalamanın çok havalı olacağını düşünüyor ve surfleri kapıp okyanusa açılıyor! İnsanlar bu kadar akılsızsa okyanus ne yapsın? 

Neyse 2. büyük tsunamiden sonra şehri tekrar kurmuyorlar, ilk tsunami tren yolunu da yuttuğu için ekonomi de zaten geriliyor, 70'lerde şeker fabrikaları kapanıyor, bütün fokus turizme dönüyor, bugün artık neredeyse bütün evler Hilo'nun etrafındaki tepelerde, dalgaların alt üst ettiği merkezde bir pasifik tsunami müzesi var, tsunamilerden sağ kurtulanlar hikayeleriyle hayat kurtarmaya çalışıyorlar.

Şu an bir dev dalga gelse ne kadar hazırız yazıyor müzenin duvarlarında defalarca. Bizim memleketin depreme hazırlıksızlığıyla kıyaslayınca bir hayli hazırlar aslında. Ama zaten bizim memleketi kıyaslamaktan çoktan vazgeçtim ben.

Neyse tsunami uyarısını duyunca yapılacak tek birşey var zaten, tabanlara kuvvet koşmak...

No comments:

Post a Comment