6.4.11

Benimle iyi geçinin. Yoksa juju man'e veririm sizi!

juju man
Simdi siz sormadan ben hemen söyliyim tabii ki Afrika'da voodoo var. Ama "ayyy ne ilkel ne korkunç" demeden önce bir de şuna cevap verin, aranızda hiç ama hiç fal baktırmayan bir de "oglummm Antalyada falcı bir kadın varmış, telefonla bakıyormuş, herşeyi biliyormuş" cümlesini duymayanınız var mı? Cevapları verdiysek devam edelim.

Voodoo Batı Afrikalı köleler tarafından Haiti'ye taşınmış zaten. Ama Haiti'de ve o diyarlarda voodoo halen hayatta bir din, bir de mistik ayinleri, ölü diriltme mitleri vs var. Korku filmlerine de iyi malzeme veriyor vs vs. Afrika'da pek o boyuta gelememiş. Daha çok "vay efendim komşunun 3 keçisi var benim neden 2 hemen büyü yapıyim onun da 1 keçisi ölsün" boyutunda (Türklere ne çok benziyorlar bazen di mi?) ya da "kocam çok hasta adam öksürdükçe cigeri bademciklerinin arasından bir görünüp bir kayboluyor ama doktor da kim hemen juju man'e ya da witch doctor'a göstereyim de mucizevi olarak düzelsin" boyutunda kalmıs.

Hakikaten Batı Afrika'da "modern tıp da neymiş batı icadı" inadı yüzünden her yıl kaç kisi ölüyor bilmiyorum ama zaten genelde ölümler "valla biseyi yoktu noldu anlamadık bir anda öldü" seklinde gelisiyor. Halbuki ülke sıtmadan kırılıyor, AIDS den batı Afrika'da 30 milyon kisi sefil ama adam sapasaglammış bir anda gitmis. Tabii canım zaten günes tutulması da tanrının öfkesiydi onu daha önce işlemiştik.

Neyse bu juju man'ler tabii milleti korkuta korkuta parayı da götürüyor bir de köyde bir saygı bir ihtimam sanırsın ki adam ilk açık kalp operasyonunu yaptı, halbuki dayamış saf afyonu dis çekmis abi.Isviçreli 2 arkadasim Mozambik'e tasinmislardi. Küçük bir köyde gönüllü ögretmenlik yapacaklardi. Biraz fazla herseyi sorgulayan tiplerdir kisa sürede batil inançlariyla mutlu mutlu yasayan köy halkinin huzurunu kaçirmislar (daha çok köyün sefinin huzurudur o eminim). Bir gece yataklarinda juju man tarafindan itinayla okunup üflenip oraya birakilan bir örümcek-fare-yilan karisimi olusum bulmuslardi. Ama juju man bunlarin kaçacagini düsünürken bunlar yaratiga ev hayvani muamelesi yaptilar bir süre beslediler falan.

Bu büyü işlerinin bir de büyük pazarı var. Nijerya'da mesela kocaman bir pazar var büyü malzemesi alabileceginiz. Hatta insan organları da satıyorlar, hayvan organları zaten banal bir durum.( heheyt gece uykunuza girecek büyü yapmak için içkinize uyusturucu atıp banyo küvetinde böbreginizi çalan nijeryalı büyücüler). Yok yahu korkmayın olmaz öyle bisey valla bakın 5 yıl oralarda yasadım 2 böbrek de yerinde (yani öyledir herhalde). Yalnız albinoysanız biraz tırsın yine de çünkü albinoların organlarının büyü için çok kuvvetli olduguna inanıyorlar. Ciddiyim mesela geçen sene sadece Tanzanya'da 25 albino büyüde kullanılmak üzere organları için öldürüldü. Kurbanlardan biri 7 aylık bir bebekti ve witch doctor albinoların bacaklarından, ellerinden, saç ve kanlarından yapılan bir merhemin içeni zengin yapacagını söylüyordu!

Togo'da turistlere özel büyü ayinleri yapıyorlar, iste tavugu kes, kanının akıt, kanı bir kaptan öbürüne aktar, iki korkunç dans yap, yerel dilde 2 sarkı çıgır, turistin agzı açık kalsın, seni bahsise bogsun türü seyler.

Biz Gana'dan ayrılmadan hemen önce Vida'nın kocası hastalanmıstı, kısa süre sonra da öldü. Hastalanır hastalanmaz Togo'da yasayan ailesi yanlarına gelmesini istediler. Ben de hasta adam nasıl gidecek o kadar yolu ne saçma onlar gelsin de ogullarına baksın diye söylendim Vida'ya. Sonra Isaac dedi ki meger böyle birinin kocası hastalanınca hemen karısı büyü yaptırdı sanılırmıs onun için aile yanına çagırırmıs.

Ben sahsen bizzat kendim witch craft market'a da gitmem, büyü töreni de seyretmem ne o öyle kan revan, ölü hayvan kafatası, insan böbregi, killar tüyler, kafatasindan sallanan saçlar bisey bisey. Eveet yemekte ne vardı?


görsel: modernghana.com

No comments:

Post a Comment