18.4.11

Adam Tavuga Dönüsürse

Simdi yazıya baslarken önce sunu söyliyim bu görseli ben uydurup da koymadım gazete haberi böyle vermisti zamanında internette arsivden buldum da koydum.

geçenlerde bu voodoo, büyü, jujuman, witch doctor islerinden bahsettiydik ya. Bilgisayarı kurcalarken buldum ki Gana'da yasarken ülkenin en büyük gazetesi Daily Telegraph'ta çıkan bir haberi saklamısım ki haber tam konumuzla ilgili. Abartıyorsam kendim tavuga döneyim ciddi ciddi böyle bir haber çıktı en büyük günlük gazetede. Hos bizim gazetelerde neler çıkmıyor neden sasırıyorsak neyse. Buyrun burdan okuyun

Dün (26 Ocak 2006) Accra merkez emniyet amirliginin önünde binlerce insan çılgına döndü. Bunun nedeni tam olarak ilk kimin söyledigi ve gördügü belli olmayan, genç bir kadının büyü yapılarak tavuga döndügü haberiydi. Haber o kadar hızlı yayıldı ki kapkaççılar ve dilenciler de kısa zamanda polis merkezinin önüne toplanıp polisin olaya müdahale etmesini ve masum halkı büyü yapan kıdan korumasını istemek için hep bir agıdan bagımaya basladılar (P'nin notu: kapkaççı kendi ayagıyla karakola gelmisken polis bunları içeri alıvereydi ya)
Bu sahneler geçmiste yasadıgımız korkunç örnekleri gözümüzün önüne getirdi. O dönem kendileriyle el sıkısılan bazı insanların elini sıtıkları adamların cinsel organlarını ortadan yokettikleri söylentisiyle linç edildikleri bir dönemdi. (P'nin notu:adamı linç etmeden önce bir kontrol etselerdi pantalonlarının içini belki buna gerek kalmazdı)
Dün ki panik ortamı yüzünden sehirde hayat durdu ve kalabalık yüzünden araba trafigi kilitlendi. Muhabirimiz olay yerine geldiginde öfkeli kalabalık büyücü ve tavuga dönen kızı görebilmek için birbirini eziyordu (P'nin notu: o an kazayla oradan geçmekte olan masum bir tavugun yerinde olmayı istemezdim)
Olaya sahit oldugunu söyleyen bir dilenci Miss Yaa Sarpong muhabirimize "bir adam kafasında esya tasıyan bir kıza para verecegini söylerek yanına çagırdı, kız yanına gelince de adam parayı yere attı. kız egilip paraya dokunur dokunmaz tavuga döndü. bana da bunu bir baska dilenci arkadasım anlatı" dedi.
Olayı gören diger "kayayoo"ler (kafalarında esya tasıyan genç kızlara Gana'da verilen ad) hemen adama saldırmak istedi ama olay yerindeki bir trafik polisi adamı kurtardı ve tavukla beraber (P'nin notu: zavallı günahsız tavuk da hücreye girmis bu arada) karakola getirdi. 

Ancak polis sefi Mr Asledu olayı yalanladı sadece bazı sokak satıcılarının karakola getirildigini söyledi ve karakol önündeki kalabalıgı dagıtmak için adamlarını görevlendirdi. Ancak Mr Asledu kalabalıgın hala dagılmadıgını ve tavugu görebilmek için karakolun duvarlarına tırmandıklarını söyledi. (P'nin notu: bi davuk için kafanızı yaracaksınız inin yahu asagı)

No comments:

Post a Comment