25.1.12

Duvaklar ve Sivrisinekler

görsel ruggedelegantliving.com
Bugün insanlık için önemli ve ilk bakışta birbirinden alakasız gibi duran 2 konuyu özenle birbirine bağlayacağım. Konulardan biri sıtma, diğeri de düğünlerden sonra kazulet gibi insanın elinde kalan gelinlikler...

Sıtma durup dururken şuradan aklıma geldi. Bu soyu kuruyasıca sivrisinekler uçaklara gizlice sızıp yolculuk boyu hayatta kalabilip uçağın indiği ülkeye gidebiliyorlarmış. Bu kadar uçarım hiç sivrisinek ısirmadığına göre bu kaçak yolculuk işinde ustalaşmışlar, muhtemelen lider sivrisinek bunlara "yolculuk sırasında kendinizi belli etmeyin, low profile kalın nasılsa uçaktan inince hepsinin kanını emecek çok vaktiniz olacak nıhahahaha" diyor. Biliyorsunuz son yıllarda devletimiz Afrika'yı yeni keşfetti, THY uçuşları olsun, dış temsilcilikler olsun, vizeler kalksın bir interaktifliktir gidiyor. Peki sıtma mikrobu Türkiye'ye kaçak yollardan yeniden sızarsa hazır mıyız? Cevap veriyorum değiliz. Afrika'da yaşarken geldiğimiz bir Türkiye tatilinde aniden ateşlenince sıtmadan gidiyoruz zannedip hastane, eczane ne bulduysak ayağa kaldırmış ve fakat kaderimize terkedilmiştik, en son ambulans helikopter servislerini arıyordum bu işten anlayan bir ülkeye tahliye edilelim diye. Neyseki ertesi sabah sıtma değil ama aileden genetik yoluyla gelen "her durumun en kötüsünü düşün panik atağa bağla" sendromu olduğumu anladım.

Afrika'da günlük hayatın en tehditkar unsuru bu sıtma sivrisinekleri. Orada yaşarken böyle bir paranoya oluyor insanda. Sıtma sivrisineğini sesinden tanımaya başlıyorsun. Bu kısım çok ciddi, Afrika'da sıtmadan her yıl 2 milyona yakin kişi ölüyor. AİDS'den de savaşlardan da fazla. Bütün dünya sıtma için aşı arıyor fellik fellik. 
Sıtmadan korunmanın aslında çok basit bir formülü var ki da şu; akşam 6'dan itibaren uzun kollu, uzun paçalı kıyafetlerle sokağa çıkacaksınız ve akşamları da sineklik altında uyuyacaksınız. Söylemesi kolay da sıtmanın olduğu ülkeler tropik yerler, hava 45 derece, giy giyebiliyorsan uzun kollu uzun paçalı. O sineklik de romantik bir görüntü olabilir ama uyurken insanın koluna bacağına dolanıyor,burnuna kaçıyor, kafasına düşüyor, bazen de sivrisinek de sineklik içine hapsoluyor sabaha kadar dans ondan sonra. Bu noktada bir zihni sinir procem var. Yatakların değil de binaların üstünü kaplayacak sineklikler üretilse mesela? Akşam 6'dan sonra indir sinekliği binanın üstüne, bitsin "aaaa cam açık kalmış dolmuş körolasıcalar eve" derdi. Sivrisineklerle mücadelede son nokta.

Sharon Stone ciddiye alındığı zamanlarda sanırım 2005 olmalı Davos'ta 5 dakikada Afrika için 1 milyon dolar toplamıştı,1 milyon dolarlık sineklik alıp göndermişlerdi. Sonra sineklikleri alan herkes bunlardan gelinlik yaptı. Muhtemelen kabileler arası toplu düğün şenlikler düzenlenmiş Sharon bayağı bir hayır duası almıştır.


Lafı nasıl ustaca nereye getirdim farkında mısınız? Evet gelelim insanlık için bir başbelası olarak düğün sonrası gelinlik sorunsalına. Gaza gelinip 3 mt kuyruklu yaptırdığınız gelinlik tabii ki dolaplara sığmaz, kutulardan taşar, atsan olmaz satsan olmaz, sakla kızın giyer derler şimdiye kadar annesinin gelinlik modelini beğenen kimseye rastlamadım, o ancak filmlerde olur, zaten annesinin gelinliğine sığana da rastlamadım itiraf edelim bizden önceki nesil tuhaf şekilde zayıfmış artık ne yemiyorlardıysa. Sonuçta o gelinlik kazulet gibi dolap işgalcisi olarak kalır. 


Benimle kıta kıta gezen bir kazulet de var tabii. Önceleri dolaptaydı artık yerin 3 kat altındaki mahzenimizde fareleri sıcak tutuyor olmalı bir kutunun dibinde. Afrikadayken henüz dolap yıllarıydı. Sharon Stone'un kampanyasını düzenlediği zamanlarda ben de elimdeki duvağı dolaba sığdırma denemeleri yapıyordum ki tersten ilham geldi. Sineklikten duvak yapılabiliyorsa duvaktan da sineklik olurdu pekala. Anneme sakın söylemeyin beni sineklik diye tavana gerebilir çünkü ama ben de duvağımı Vida'ya hediye ettim sineklik yapması için.


Yani eğer bu sivrisinek işgalci kuvvetleri THY'lere dolar Türkiye'ye kadar gelirse işte o gün sakladığınız gelinlik işe yarayacak arkadaşlarım. Pini'yle ev ekonomisi ve pratik bilgiler saatimizin sonuna geldik böylece. Esen kalın

Not: ev ekonomisi diye de bir ders vardı harbiden yazık kardeşim bizim nesle valla bir nesil böyle heba olmuş
Not2: ben ev ekonomisi dersinden sıfır almıştım

4 comments:

  1. Ha ha ha, ev ekonomisi dersi hocaları kadar kendini beğenmiş hoca yoktur herhalde. Kadınlığı bir onlar bilirdi ve en önemli şey de kadın olmaktı sanki. "Hepiniz büyüyünce benim gibi olmalısınız" edaları. "Anneniz de benim kadar becerikli mi? ya İngilizceci Bahar Hanım?" yaklaşımları. Küçücük çocuklara nasıl tutumlu kadın olunacağını, yemek yapmayı, bebek bakmayı, örgü örmeyi öğreten bir saçmalıktı. Başına gelen mecburen öğrenecek zaten, şimdiki gençlere verebilir misin acaba böyle saçma bir ders? Hakikaten heba olmuşuz, beynimiz yıkanmış... Bir de benim gibi, ev ekonomisi hocasının o güzeller güzeli, terbiyeliler terbiyelisi, çalışkanlar çalışkanı, zekiler zekisi, muhteşemler muhteşemi... kızıyla aynı sınıfta okuduğunuzu düşünün...
    Sevi

    ReplyDelete
  2. Ah Sevi ah ne sen sor ne ben söyliyim bir de ev ekonomisi hocası müdür yardımcısıydı üstüne üstlük, biçki dikiş terörü!!!!!

    ReplyDelete
  3. pini neden daha sık yazmıyorsun:((

    ReplyDelete