11.2.11

Havaalanı Hikayeleri

Abidjan Havaalani
Bizim lacivert pasaportla seyahat edip de havaalanlarında saçma sapan hiçbir soruya maruz kalmadım diyen varsa, atmasın kafasından. Simdi yeni pasaportlar daha sahici duruyor sanırım ama benim pasaportun süresi daha dolmadığı için yenisine geçmedim ve eski pasaportlar o kadar dandik ki evde kendim de yapsam da bu kadarını yapardım zaten. Bilumum avrupa havaalanlarında pasaport polisiyle aramda « neden geldin, nerde kalacaksın, paran var mı ? » asap bozucu dialogları çok geçti o pasaport yüzünden. Bir de bazen hiçbir yabancı dil konuşmadığını düşünüp heceleyerek « d o y o u s p e a k E n g l i s h ? » diyorlar ya çak suratlarına bir tane ama tabii çakamazsın sonra havaalanı kodesinde bulursun kendini, sonra guantanamo’ya kadar yolu var bunun nolur nolmaz en iyisi adam gibi cevap vermek.
Simdi buradan kimseye de mok atmak istemiyorum ve de  «şekerim ama avrupadaki Türkler de çok feci iykk ben onları görünce Türk olduğumu saklıyorum » saçma cümlesini de kurmayacağım çünkü ayıp  bir cümle bu ve hiç hoş degil sonuçta. Ama yine de bazen hemşehrilerimiz de işimizi zorlaştırıyor . Özellikle Isviçre uçuşlarında az görmedim değil uçağa 1 somun ekmek ve 2 baş sarımsakla binen amca ile el çantasından löpçük löpçük gözleme çıkaran teyzeleri. Yine de pasaport polisinin nursuz suratını hak etmiyoruz yani. En azından gözlemeli teyze uçak komşularına da ikram ediyor çantadan çıkan gözlemelerden.
Accra Kotoka Havalimani
Paris’e Louis Vuitton’lu çok Türk geldiğinden olsa gerek burda öyle bir « kaç paran var, nerde kalacaksın » muamelesi yok bize karşı. Ama kardeşim yani en kötü havaalanı yarışması düzenlesek Charles De Gaule açık ara birinci olmaz mı ? New York JFK de onunla yarışır bak hakkını yemeyelim. Afrika havaalanları ise cillop çünkü gün içinde toplam 5 uçak inip kalktıgı için ne bavul kayboluyor, ne kuyruk oluyor.
Afrika’da ilk yıllarda şahane bir sistem vardı. Parayı bastırdığınız zaman bir « acenta görevlisi” sizin yerinize check-in’inizi yapıyor, pasaport kuyruğundan da geçiyor, uçağın kalkmasına yarım saat kala size bütün kuyrukları beklemeden geçirip uçağa kadar getiriyor. Bir de kemerinizi bağlayıp üstünüzü örtse, yanağınıza da iyi uçuslar deyip öpücük kondursa « i feel like a star » öyle olmaz böyle olur canım. Terbiyesizlik edip bu hizmeti sonuna kadar sömürdük onu da söyliyim. Sonra ne yazık ki Amerikan havayolu şirketleri Batı Afrika’ya uçmaya başladı ve saltanatımız sona erdi. Herkes kendi güvenlik kontrolünden geçmeye başladı yani fanilerle aynı sıraya girme zorunda kaldık. Cok banal kuyruk beklemek falan ne lüzumsuz. Ekonomiye de zararlı ayrıca onların yüzünden bir meslek grubu daha ekonomiden silindi. Eski güzel günlerde oysa aynı görevli geri dönüş uçağında da size merdivenlerde karşılıyor, yine terbiyesizce bütün kuyrukları by pass geçiyorduk sonra da görevli bavulumuzu da alıyordu ahhh ahhhh.  Gören de Kofi Annan’a çok mühim bir konuda danışmanlık yapmak için geldim sanır -Bak Koficim cigerim bu barış gücü askerlerini nasıl daha efektif kullanırsın ben anlatayım sen de not al canım benim- halbuki ben doldurmuşum bavulu beyaz peynir, kuru yemişle kendimi gezdirmekten dönüyorum.
Dakar Havalimani
Afrika’da kadınların kilolusu makbul. Bu konuda çok malzeme var uzun uzun yazardım ama Berki Bey (a.k.a kardeşim olur kendisi) kızıyor. "Cok uzun yazıyosun herşeyi bir yazıda anlatıyosun" diyor. Simdi onu kızdırmıyim yine bu konuyu ayrı bir postta uzun uzun anlatırım. Ama konumuzla ilgisi şu ki, Gana çıkışlarımdan birinde pasaport polisi pasaportumu kafama attı. Bildiğin attı valla. Cünkü pasaport fotomda benim surat ay parçası kıvamında, demek ki bir ton balığı periodumda çekilmiş, adam bir fotoya baktı, bir bana baktı ve “bu ne biçim rezalet ne güzel kızmışsın maymuna çevirmişsin kendini kilo verip” diye bağırdı bana, "maymun" kısmı içime dokundu tabii ağlamamak için zor tuttum kendimi ağır konuştu yani benimle sonuçta ve kafamın üzerinden uçan pasaportu ezik ezik yerden toplamam, polisten kilo verdiğim için özür dilemem ve arkamda sırada bekleyen koca popolu teyzenin ayıplayan cıkcıkcıkları karşısında kafamı önüme eğmem gerekti. "Söz veriyorum dönerken alıcam bütün bu kiloları zaten Istanbul’a annemlere gidiyorum ailecik beni suböreği/baklava rejimine alacaklardır şüphesiz" diye söz verdim de koca popolu teyze ancak o zaman ayıplayan bakışlarını çekti üzerimden.
Senegal’de de Papua Yeni Gine’li bir arkadaşımı Papua Yeni Gine pasaportunda Papua Yeni Gine vizesi yok diye uçağa almadılar! Ciddi söylüyorum bak. Kız derdini anlatamadı ama ben o ülkenin vatandaşıyım vizeye ihtiyacım yok diye. Vizen yok binemezsin dediler!
Fildişi Sahili’nde business class uçtuğumuz bir defasında (-ki daha çok uçabilelim diye en ucuz class’I alır ve koca popolu Afrikalı teyzelerle kucak kucağa uçarız genelde. Neden böyle bir bonkörlük yapmışız cidden bilmiyorum. Uçak içi maceraları da anlatırdım ama Berki Beyden korkuyorum biraz bağırıyor sonra bana çünkü artık onu da yine başka zamana) business salonunda uçağı bekliyorduk. Bu salonların bütün olayı zaten beleş ikram olmasıdır değil mi? Orada değilmiş. Biz birer kahve mi ne içtik, uçakta yine rötar var tabii birer tane daha artık kahve mi çay mı neyse söyledik, garson kız gelip “siz kaç tane içtiniz bakıyim”dedi bize ama gözlerinde kül yutmaz ifadesiyle. 1’er tane deyince “eh yemedim ama hadi bu defalık inanmış oliyim ama hakkınız 2 tane ona göre” dedi bize.
Demem o ki arkadaşlar bir demem yokmuş aslında bunu yazdığım an farkettim! Neyse zorlayalım bir bitiş cümlesi için. Avrupa'ya uçarken çelik gibi sabırlı, Afrika'ya uçarken de her türlü sürprize hazırlıklı olun.
Pini Cokgezen 

1 comment:

  1. İş Planlama, Ticari ve Kalkınma Finansmanı, Mülkler ve İpotekler, Borç Konsolidasyon Kredileri, Ticari Krediler, Özel krediler, Bireyler, şirketler ve kurumsal kuruluşlar için yıllık düşük faiz oranına sahip Konut Yeniden Finansman Kredileri gibi geniş bir yelpazede finansal hizmetler sunuyoruz. Genel Kredi programımızla aileniz için en iyisini alın ve hayallerinizdeki eve sahip olun. İlgilenen adayların bizimle iletişime geçmesi gerekir
    Yalnızca WhatsApp: {+ 44} 7480 729811
    Tel .... {+ 44} 7480 729811
    E-posta: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

    ReplyDelete